Nya Karolinska Sjukhuset: var är patienterna????

Bild från http://nkskonferensen.se
Bild från http://nkskonferensen.se

Det här med patientmedverkan är inte lätt, det vet jag. Jag har skrivit flera bloggar tidigare på det temat, t ex här, här och här. Jag är väl medveten om att det inte är lätt, det är ju därför ingen har lyckats ännu. Det var därför glädjande att se att Nya Karolinska Sjukhuset (NKS) ordnar en tvådagars konferens på temat “Att tänka och bygga nytt för framtidens patient”.

Nya Karolinska Sjukhuset är enligt http://nkskonferensen.se/om-nks-projektet/ “en av de största satsningarna någonsin på vården i Stockholms län”. Jag har i en tidigare blogg påpekat att hela detta jätteprojekt (12 våningsplan, sammanlagt 330 000 kvm som tar 7 år att bygga) där man säger sig ha ledordet “patienten alltid först” inte har några patienter engagerade någonstans i projektet.

Nu ordnar man konferens den 24-25 april i KIs nya fina aula för att informera bland annat de som arbetar med utveckling av vård, utbildning och forskning. På http://nkskonferensen.se/om-konferensen/ kan man bland annat läsa:

 

“Konferensprogrammet genomsyras av patienten i centrum vid planering och genomförande av såväl byggnation som vård. Likaså av hållbarhet – Nya Karolinska Solna ska bli ett av världens mest hållbara sjukhus. Konferensen kommer också att ge många exempel på innovation och nytänkande. Dessutom lyfter konferensen fram möjligheter och utmaningar med samarbete kring stora projekt så som Nya Karolinska Solna.”

 

Det låter ju fantastiskt bra och verkligen angeläget. Jag tittade igenom programmet för konferensen och talarlistan. Men… Hur i hela friden tänkte dom????? Inte en enda patient på talarlistan…..

Hur kan man prata om “patienten i centrum” utan patienter??? 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.