Bok: “Sjukt frisk!”

Texten nedan kopierad från: https://www.barncancerfonden.se/press/ny-antologi-fran-barncancerfonden-med-personliga-berattelser-om-det-sjuka-i-livet/

Ny antologi från Barncancerfonden med personliga berättelser om det sjuka i livet

Sjukdom hör till livet och till vardagen – ändå är det svårt att tala om. Hur ska vi kunna vidga perspektiven när vi ibland inte har orden som klär det svåraste i livet? Med stöd av Barncancerfonden har antologin Sjukt frisk! tagits fram för att ge plats åt samtal om vård, om sjukdom och om livet. I antologin resonerar 11 författare om dessa frågor, var och en utifrån sin utgångspunkt och sitt personliga angreppssätt.

I antologin lyfter musikproducenten och låtskrivaren Max Martin tillsammans med sina medskribenter från MusikBojen den läkande kraften i musik, författaren Susana Alakoski skriver om kopplingen mellan makt och budapestbakelser; och operasångerskan Anna Eklund Tarantino berättar om att vara anhörig och patient på samma gång när både hon och hennes son drabbades av cancer:

– När det var som värst så var det anhöriga och vänner som fick vår värld att fungera. Det är något jag velat lyfta med min berättelse. Min uppmaning är: var närvarande, ge inte upp, fortsätt ta kontakt. För när jag inte visste hur jag skulle göra för att äta eller ens andas var matkassen som levererades kravlöst till dörren på sjukhuset, skjutsen som erbjöds eller besöket på badhuset för det friska syskonet så otroligt viktigt, säger Anna Eklund Tarantino.

Var och en av författarna har sitt personliga angreppssätt och bidrar med berättelser som bland annat berör politik, medicin och teologi. Antologin handlar om hur det är att vara patient, friskförklarad, anhörig, vårdare eller läkare. Kort sagt, hur det är att vara människa.

Redaktör är Lars Jederlund och antologin ges ut i samarbete med Barncancerfonden.

– Barncancer är den vanligaste dödsorsaken för barn i Sverige. Även om vissa diagnoser fortfarande innebär en dödsdom så överlever idag cirka 85 procent av alla barn som drabbas. Vi finns till för dem och det är också därför vi har valt att ge ut den här samlingen. Med denna hoppas vi kunna bredda perspektiven om vård och sjukdom i stort, säger Micael Mathsson, tf. generalsekreterare på Barncancerfonden.

Antologins skribenter och teman

  • Anna Eklund Tarantino – Sjukdom – en del av livet
  • Sara Riggare – Vården och den kompetenta människan
  • Susanna Alakoski – Budapestbakelse, skyddsänglar
  • Niklas Altermark – Sorg i välfärdsstaten
  • Karin Nykvist – Från änglar till sick lit – sjuka barn i litteraturen
  • Katarina Lindblad och Lena Uggla, med förord av Claire Rosvall och Martin Sandberg – Musikterapi – en frizon med barnet i centrum
  • Olle Carlsson – Perfektionismens förbannelse
  • Philip de Croy – En livets allemansrätt att få prata om döden

Boken finns tillgänglig från den 29:e september 2022 och går att beställa bland annat från Adlibris och Bokus.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.